Monday, September 7, 2009
Resepiku: Kuih Almond London
Kuih ni leceh membuatnya sebab ada 2 kali nak siapkan kuih ni, nak kena bakar dan celupkan dalam coklat. Resepi ditambah tokok sikit sebab aisyah nak memastikan tepungnya rangup. Kalau nak tau, bolehla cuba..
Bahan-bahan:
250gm butter
1/2 cawan gula caster
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur (buang 1 putih telur)
1/2 cawan serbuk badam
1/2 cawan badam (dipanggang)
1/2 cawan cornflakes (dimesin halus)
350gm tepung gandum
acuan kertas
badam cincang
Cara-cara membuatnya:
1. Pukul butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan esen vanilla dan telur.
3. Masukkan serbuk badam, serbuk cornflakes dan akhir sekali tepung gandum. Gaul sebati hingga menjadi doh.
4. Ambil sedikit tepung, letakkan sebiji badam dan lonjongkan tepung macam sebiji kurma. Buat sehingga habis doh.
5. Bakar selama 30 minit dengan suhu 180C.
6. Sesudah habis dibakar, rehatkan sebentar. Kemudian masukkan coklat masak yang telah dicairkan dan masukkan kedalam acuan kertas dan hiaskan bersama badam cincang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment